Какво ще се случи, ако дълго зареждате лаптопа?

   Днес често може да се чуе въпроса, колко дълго или колко е нужно да се зарежда лаптопа? А също и по-интересния: какво ще се случи, ако дълго зареждам лаптопа?

   В началото, нека да изясним някои основни понятия. Повечето съвременните лаптопи са оборудвани с литиево-йонни (Li-ion) батерии, които притежават определени свойства и характеристики, изхождайки от които, производители и специалисти дават своите съвети.

   Зареждането на разредения акумулатор е в зависимост от собствените нужди: приготвяте се за път- може на 100% да го заредите, ако няма възможност или не се предвижда продължително използване на устройството, може и по-малко. Всички батерии днес са снабдени с контролери, които управляват процесите на зареждане/разреждане на акумулатора. Щом батерията напълно се зареди, контролерът я превключва в друг режим на работа.

   Затова, ако дълго зареждате лаптопа, нищо лошо няма да се случи. По аналогия, контролерът не позволява на батерията и напълно да се разреди, затова при достигането на определено ниво на заряда компютърът се изключва, не достигайки до стопроцентово разреждане на акумулатора.


Laptop_power1

   Литиево-йонните батерии са лишени от “ефекта памет“, затова може да се започне зареждането на батерията на лаптопа от произволно ниво на заряда, без да се налага да изчакате докато батерията се разреди напълно. С други думи, можете да зареждате акумулатора толкова пъти колкото искате, но е необходимо да знаете някои особености по експлоатацията. Батерията старее и губи от своите свойства, ако дълго време се е намирала в разредено състояние, ето защо това трябва да се избягва. Също така не се препоръчва да се използват устройства, работещи са литиево-йонни елементи при екстремални температури: по-високи от +50 и по-ниски от -20. Не трябва и да се оставят акумулатори в близост до отоплителни прибори и нагреватели.


Прочетена 60