Трябва ли да се извади батерията от лаптопа при включване в електрическата мрежа?

   Това е въпрос, който се случва да ни бъде задаван от наши клиенти. Ще споменем няколко факта, за да ви убедим в абсурдността на това да извадите батерията, когато лаптопът е включен в мрежата.Laptop_battery1

1. Контролер регулира нивото на заряд на батерията
   Акумулаторните батерии освен елементи за напрежение също съдържат контролер, регулиращ нивото заряд-разряд. Той е този който отговаря за дългия живот на батерията. Контролерът не позволява да се зареди или разреди акумулатора повече или по-малко от определените от производителя стойности. По такъв начин, контролерът не позволява на батерията да работи в критически и вредни за нея състояния. Когато акумулаторът е напълно зареден, контролерът прекратява зареждането, а лаптопът спокойно ще продължи да работи от мрежата. Именно по тази причина може не вадите батерията от лаптопа, а зареждането на лаптопа може да продължи толкова дълго, колкото желаете.


Laptop_battery2

2. Всички батерии стареят
   За всички акумулатори е характерна загуба на капацитет с течение на времето, което на разговорен език се нарича стареене. По примерни оценки, за 2 години батерията губи 20% от своя номинален капацитет, даже дори изобщо да не е ползвана. В такъв случай, да се пази батерията някъде на полицата е безсмислено.

Laptop_battery3

В заключение
   Контролерът прекратява зареждането на батерията, когато тя е напълно заредена; с течение на времето акумулаторът губи част от своя капацитет заради физико-химически процеси протичащи в него; батерията позволява да се продължи работа при спиране на тока. И тези три причини са повече от достатъчни, за да разберете, че изваждането на батерията от лаптопа когато е включен в електрическата мрежа няма абсолютно никакъв смисъл.


Прочетена 71