Защо трябва да се чисти лаптопа от прах?

   При работа си процесорът на лаптопа, видеокартата и други компоненти се нагряват, а при изпълнението на сложни задачи, особено в игри – даже прегряват. Затова системата за охлаждане има огромно значение. От нейната работа зависи безопасността, надеждността и безотказността на лаптопа.

   С течение на времето вентилационната решетка се задръства от прах, което възпрепятства свободното постъпване на въздух в системата за охлаждане и води до неефективната и работа.

   Всъщност, запушването на вентилационните отвори може да бъде не само от прах, но и от меки повърхности - килими, мокети, одеяла, дрехи. Лаптопите имат на дъното четири "крачета", който предпазват не само от хлъзгане, но по-важното е, че го повдигат над работната повърхност и по този начин позволява на въздуха свободно да циркулира.

Laptop1

   Ако вие все пак обичате да работите в легнало положение или седейки с лаптопа върху краката си, желателно е да ползвате подходяща поставка.

Какви са симптомите?
   Самостоятелно да се определи кога е необходимо почистване не е сложно. Като правило, при стайна температура без голямо натоварване на процесора и видеокартата лаптопът работи безшумно.
   Симптомите за натрупване на прах в лаптопа са:
       - повишен шум от работата на вентилатора;
       - повишено нагряване на корпуса на лаптопа;
       - внезапно изключване на лаптопа.

   Освен това, прах се събира и на лопатките на вентилатора, при неговото въртене може да възникне дисбаланс и с течение на времето се появява повишен дразнещ шум.
   Също така може с помощта на програми да се разбере каква е температурата на процесора и на видеокартата и ако тя се окаже повече от 70 градуса, това е сигурен признак за прегряване.

До какво може да доведе липсата на своевременно почистване на лаптопа?
   Когато няма добро охлаждане на компютърните компоненти се получава неприятен шум и още по-неприятно внезапно изключване на лаптопа, което може да доведе до загуба на ценна информация. При някои модели повишеното нагряването на процесора води до повреди на близко разположените до него компоненти (като чип на видео карта), което изисква скъпо струващи ремонти.

Как да предотвратим всичко това?
   Периодически лаптопа трябва да се разглоби и да се почисти системата за охлаждане от натрупания прах.

Laptop_dust3

   Препоръчително е това да се прави поне веднъж годишно. По-горе ви запознахме със симптомите, но ви препоръчваме да не чакате да се появят, а да ни потърсите за профилактично почистване.
   За разлика от стационарните компютри, лаптопите са достатъчно крехки устройства, затова самостоятелното им поправяне не се препоръчва. Разглобяване – почистване – сглобяване – ако не знаете как да го направите правилно, рискувате да попаднете в категорията на тези клиенти, които се обръщат към специалиста за поправка на проблеми, създадени от собствените им ръце – отрязани кабели, отчупени и пукнати части на корпуса, повредени елементи на дънната платка и така нататък.
   Стойността на почистването на лаптоп в сервиза на Тагилекс не е скъпо и гарантира надеждната и дълготрайна работа на вашата компютърна техника.


Прочетена 121